Aktualitás
  POZVÁNKA/MEGHÍVÓ 25.september 2020.

Združenie Vežké Kapušany a okolie srdečne Vás pozýva na Tlačovú konferenciu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce ENI Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina 2014-2020./
A Nagykapos és Vidéke Társulás tisztelettel meghívja Önt a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében megvalósuló Sajtókonferenciára.

Stiahnú pozvánku
Meghívó letöltése

  Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás napján az Ung-vidéken
  2020. június 5, Zsebik Ildikó, Ma7
Trianon századik évfordulójáról az Ung-vidék központjában, Nagykaposon méltóképpen emlékeztek meg. A himnusz hangjai után Petneházy Szabolcs Attila, a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos lépett a mikrofon elé, és felolvasta egy korabeli magyar lap cikkét arról, hogyan fogadta 100 évvel ezelőtt Budapest a trianoni döntést, miként állt meg azon a fekete pénteken az élet, hogyan vonult fel némán, megilletődve az Andrássy úton a zaklatott tömeg.
  Ezt követően Fazekas Lídia, az Erdélyi János Alapiskola igazgatónője szavalta el Kárpáti Piroska Üzenet Erdélyből c. versét. A vers történetéről már Bálint Annamária mesélt a mintegy 250 főből álló közönségnek. Bár a románok szerzőjét felakasztották, a vers megélhette, hogy végre szabadon elszavalhassák. az Felidézett egy 100 évvel ezelőtt helyben megesett történetet is, amikor a nagykaposi iskola igazgatója arra kérte diákjait: vágják ki olvasókönyvükből a magyar címert, és örökre őrizzék meg azt szívükben, majd sírva távozott a tanteremből.
A gyerekek nem értették ugyan, mi is történt, de azt megérezték, hogy nagy lehet a baj.
Igen, valóban nagy volt, hiszen ezen a napon szentesítették azt, amit az előző hónapokban a nagyhatalmak már eldöntöttek: átrajzolták a magyarság természetes határait, elvették területének kétharmadát, lakosságának majdnem felét. Azóta "hathatós politikai segítséggel" a magyarság számaránya nálunk 21 százalékról 10 százalék alá csökkent, mert a mindenkori hatalom "megérttette" a kisebbséggel, ha nem ragaszkodik identitásához, nyugalomban élhet, akár pozícióhoz is juthat. Hogy egyszerűbb a többséghez igazodni és tartozni. Csakhogy ezzel a gondolkodásmóddal lassan de biztosan elfogyunk!
Jó lenne végre felnőnünk a feladathoz! Hogy képesek legyünk autonómiát teremteni, meggyőzve a többséget arról, hogy ez nemcsak nekünk, nekik is előnyös lenne! Illenék végre az egyéni érdekek helyett a közösségi érdekeket előtérbe helyezni, mert akkor talán még egy közös haza gondolatáról is elmerenghetnénk!
Ezt követően Petneházy Szabolcs Attila ünnepi gondolatai következtek, aki mondandóját az összetartozás fogalma köré építette. Sok még a teendőnk! - hangsúlyozta. Főleg azok felé, akik már nem akarják lélekkel megtölteni az összetartozás gondolatát. Márpedig amit a jelenben teszünk, azt már a jövő nemzedékéért tesszük! És a jövőt csak együtt képzelhetjük el - fejtette ki.
Az ünnepség alatt a Cantabile Kórus énekelt Barkó Zsuzsa vezetésével. Előadásukban Ady Magyar zsoltárát, a Fölszállott a páva c. népdalfeldolgozást illetve a Légy hív mindhalálig c. dalt hallhattuk.
A műsor a Turul szobor koszorúzásával zárult, illetve a jelenlévőket meghívták a 18 órakor kezdődött kaposkelecsényi őrtűzgyújtásra.
A teljes cikk itt: https://ma7.sk/tajaink/megemlekezesek-az-ung-videken-es-a-bodrogkozben olvasható.

  MAGYAR VAGYOK 2020!
  A Rákóczi Szövetség létrehozott egy virtuális időkapszulát, Magyar vagyok 2020 elnevezéssel.
  100 évvel a trianoni döntés után megmaradtunk. Trianon centenáriuma egyszerre gyász és öröm.
Gyászoljuk a veszteséget, a szétszakítottságot, de okunk van az örömre, hiszen dacára az elmúlt 100 évnek nem tűntünk el a térképről, nem vesztünk el és bizakodva tekinthetünk a jövőbe.
A magyarság érték, egy különleges nyelv, egy meghatározó kultúra és egy egyedi közösség.
Világnemzet vagyunk, a Kárpát-medencében és a nagyvilág számos pontján jelen vagyunk.
2020 a Nemzeti Összetartozás Éve. Fogjuk össze, öleljük át virtuálisan a magyarságot és adjunk hitet a megmaradásnak, üzenjünk a jövőnek!
Arra kérünk minden magyar embert, hogy 2020. június 4-ig helyezze el "Magyar vagyok..." kezdetű videó, hang, vagy szöveges üzenetét a www.magyarvagyok2020.hu oldalon.
Üzenjünk a világ minden pontjáról a jövő magyarjainak!

  A MEGEMLÉKEZÉS AZ ELRENDELT INTÉZKEDÉSEK MIATT ELMARAD!
  POZVÁNKA/MEGHÍVÓ

Združenie Vežké Kapušany a okolie srdečne Vás pozýva na Workshop v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko, Fondu malých projektov./
A Nagykapos és Vidéke Társulás tisztelettel meghívja Önt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alap keretében megvalósuló Workshopra.

Stiahnú pozvánku
Meghívó letöltése

  EGY VÉRBŐL VAGYUNK!
  A Vereckei-hágótól Budapestig tart az az 500 kilométeres jótékonysági futás, amely kapcsán a véradás és a jótékonyság fontosságára szeretnék felhívni a szervezők a figyelmet.
 

Az esemény június 21-én rajtol a Vereckei-hágón, majd másnap befut a kárpátaljai Ráton lévő Szent Mihály Gyermekotthonba. Az otthon udvarán már épül az a kápolna, amelyet a befutás pillanatában szentel fel Majnek Antal munkácsi megyéspüspök, Néri Szent Fülöp oltalmába ajánlva. A kápolna köszönet azért, hogy a Gondviselés segítette ennek a gyermekotthonnak a létrejöttét, küldött szülőket, önkénteseket, anyagi forrást, az itt nevelkedő gyermekeknek gyógyulási lehetőséget, esélyt a jobb életre.

Az Egy vérből vagyunk jótékonysági esemény felkért ultrafutói a szimbolikus Kisszelmenc-Nagyszelmenc határon átfutva Nagykaposra érkeznek majd meg. A felvidéki kisvárosban június 23-án a Herczegh Géza emlékév keretében meghirdetett "A mi büszkeségünk" történelmi, irodalmi pályázat eredményhirdetése kapcsolódik a rendezvényhez.

Ahogy a felkért futók Magyarországra érnek, az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével véradó napokat szerveznek, június 24-én Miskolcon, június 25-én Egerben, június 26-án pedig Budapesten hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára. A nyári időszakban különösen nagy szükség van vérre. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el a nagy meleg, a szabadságok és a sokakat érintő allergiaszezon miatt.

A mezőny 500 kilométer megtétele után június 26-án, 14:00-kor ér célba Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjába, ahová szívtranszplantáción és szívműtéten átesett egészséges és Down-szindrómás gyerekekkel együtt futnak be. A Gyermekszív Központban ezen a napon várják a véradókat!

Ha futnál velük, kattints ide: FUTOK 

Ha Te is segítenél a kárpátaljai Szent Mihály Gyermekotthonon, kattints ide: ADOMÁNYOZOK 

Az esemény fővédnöke: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Az esemény védnöke: Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója és Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója

A futást Gui Angéla karitatív futónagykövet szervezi. Kapcsolat: egyverbolvagyunk@gmail.com

További információk: az EGY VÉRBŐL VAGYUNK honlapján

  Balczó András tartott előadást a nagykaposi Magyar Közösségi Házban
2019. február 25., Forrás: Felvidek.ma, Gabri Rudolf és Lakatos Denisza
  A Nagykapos és Vidéke Társulás meghívására Ung-vidékre látogatott Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres világbajnoki aranyérmes öttusázó, a Nemzet Sportolója.
 

Balczó Andrást Nagykaposra barátai: Kun Ferencz a Rákóczi Szövetség alelnöke, Lukács Ferenc volt labdarúgó játékvezető és Ricardo Vallejo volt spanyol labdarúgó kísérték, akikkel az előadást megelőzően megtekintették Ung-vidék történelmi kincseit. Többek között ellátogattak Dobóruszkára, ahol a hős várvédő szarkofágjánál rótták le kegyeletüket, megtekintették Nagyszelmecen a kettévágott falu torzó székelykapuját, valamint Kaposkelecsényben az épülő tájházat, ahol Varga Tibor polgármester fogadta őket.

A nagykaposi Magyar Közösségi Ház zsúfolt előadótermében az olimpiai bajnokot az Erdélyi János Vegyeskar rövid ünnepi műsorával köszöntötte, majd Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnökének köszöntő szavai hangzottak el. Ezt követően Kun Ferencz vezette fel az előadást. Elmondása szerint Balczó András példakép, különleges ember…. Miben rejlik ez a különlegessége?
Balczó András szerint "a sorsom úgy alakult, ahogy nem szerettem volna, de így lett jó." Először 13 éves korában merült fel benne, hogy öttusázó világbajnok lesz. Ez ösztönözte, hogy elkezdjen sportolni. Azt gondolta, ha nyerne egy öttusa világbajnokságot, akkor az olyan boldogságot adna neki, amit senki nem vesz el tőle. 1956-ban került Budapestre, ahol a Csepel SC sportolója lett. Ezt követően gyorsan megindult a sikeressége.

Balczó András Nyíregyházán nőtt fel. Evangélikus lelkész édesapja hatására gyerekkorában sokat járt istentiszteletre, ennek ellenére 1956-57-ben sokszor azt gondolta, hogy Isten nem létezik, amiről a sporttársai és edzői is így vélekedtek. "Majd 1962. június 1-jén jött az egyértelmű két szó: Isten van." Ekkortól jöttek a sikerek a világbajnokságokon. Az öttusában nyert ötödik világbajnoki aranyérem után azt mondta: "Na és, most mi van!" A siker nem hozta meg azt a boldogságot, amit várt volna, ezért úgy gondolta nem érdemes erőlködnie. Az előadás alatt részletesen elmesélte azt is, hogy milyen lelki vívódások közepette nyerte meg az 1972-es müncheni olimpiát.
Miután 1973-ban visszavonult, nem volt könnyű az élete. Mindenféle képesítést megszerzett, hogy továbbadhassa a tapasztalatát, de mivel nem volt párttag, nem kapott megfelelő állást. Végül az Országos Lótenyésztési Felügyelőséghez jelentkezett belovaglónak, ahol 6 évig dolgozott.

10 évig várt, hátha alkalmazzák, végül belátta, hogy nem akar már többet öttusázással foglalkozni.

A családi életét tekintve elmesélte, hogy első házasságából nem született gyermeke. Jelenlegi feleségével - Császár Mónika tornásznővel, aki a müncheni olimpián bronzérmet nyert - 12 gyermeket, 6 fiút és 6 lányt, neveltek fel. A családfő a budakeszi házukat saját maga építette, még a benne lévő bútorokat, ajtókat is ő készítette. Sokszor volt, hogy éppen azon gondolkodott, honnan szerez pénzt, de mindig jöttek a segítségek, "az Isten finanszírozott bennünket…". Egy példát el is mondott: "A Prima Primissima díjat, amit kaptam volna, nem fogadtam el… . Van, aki elfogadhatja, de van, akinek nem szabad elfogadnia. Én ezek közé tartozom. Írtam egy levelet a felajánlónak, hogy megértésüket kérve tisztelettel köszönöm, de a díj elfogadása ellenkezne a meggyőződésemmel. A visszamondást követően kilenc hónapra telefonált egy ügyvéd, s elmondta: "XY hagyatékát gondozom, aki meghalt 86 éves korában, és a végrendeletében a lakását önre hagyta." Megkérdeztem, kicsoda az illető. Mondtam: soha nem láttam, valami félreértés van. Azt mondta: ennek ellenére. Eladtuk a lakást, s a lányainknak be tudtunk segíteni a lakásvásárlásba, köveket tudtunk lerakni, ahová a mi házunkban addig nem futotta, redőnyöket csináltattunk. Öt éven keresztül sok mindenen változtatott az örökhagyó. Kiderült, hogy Kondor Katalin műsorát, amely minden vasárnap egytől kettőig volt, s amelyben egy alkalommal velem készült interjú, ez a hölgy végighallgatta, utána megírta a végrendeletét. Az Isten engem így dédelget." Balczó András előadása zárásaként még annyit mondott: "Öröm az, hogy az Isten engem erre a helyre állított".

Az őszinte, szeretettel, hittel, a Bibliából és költőktől való idézetekkel gazdag előadást a közönség álló tapssal és egyházi énekkel köszönte meg. A Magyar Közösségi Ház nevében Balczó Andrásnak Gabri Rudolf a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke és Lakatos Denisza a magyar ház munkatársa mondott köszönetet.

Az előadás után a megjelentek Gabri Lóránt Ferencváros sport relikviáiból nyílt kiállítását tekinthették meg. A kiállítás két hétig lesz megtekinthető a Magyar Közösségi Házban, mely ingyenesen látogatható.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapítvány és a Rákóczi Szövetség támogatásával valósult meg.

  Beszámoló a Karácsonyi Háztáji Vásárunkról
2018. december 18. Ádámosy Gábor
  December 15-én 10-14 óra között került újra megrendezésre a nagykaposi Háztáji Karácsonyi Vásár, amely betlehemi előadással, gyermekjátékokkal, borkóstolóval, kézműves tevékenységekkel és közös karácsonyfa díszítéssel volt megpaprikázva.
  Szombaton kellemes csípős időre ébredve már reggel 8:30-tól elkezdődtek a készülődések a Magyar Közösségi Ház vásárudvarán és a nagytermében. 9 órakor már főtt a gyümölcs- és a fekete tea, hogy a fázó, kint ácsorgó árusok megmelegedjenek később tőle. Ekkorra már a cserkészcsapat tagjai is megérkeztek és elkezdték előkészíteni a kellékeket a karácsonyfadísz készítéséhez. Ez alatt a hátsó udvaron a vásárpadok már egyre zsúfoltabbá váltak a kirakott házi termékektől.

10:00 órakor Ilko Diószegi Mónika nyitotta meg a rendezvényt köszöntő szavakkal, ezután a Kisgéresi Alapiskola diákjai adtak elő egy betlehemi kis színdarabot. Rögtön ezt követően megkezdődtek a kézműves tevékenységek, ahol több mint húsz gyermek készíthetett karácsonyfa-díszeket Jakab Krisztina és Tóth-Kozma Katalin vezetésével. Végül Ádámosy Gábor és Tóth-Kozma Katalin cserkész gyermekjátékokkal emelték a nap hangulatát. A gyermekfoglalkozások az intézmény karácsonyfájának közös felöltöztetésével zárultak.

Az udvaron zajló vásárban díszek és ékszerek mellett sok házi élelmiszert (sajtot, hústerméket, édességet) és italokat (bort, pálinkát) is lehetett vásárolni, illetve csere-bere börze is volt, ahol többen hoztak otthonról nem használt ruhákat vagy más termékeket, és ezt elcserélhették vagy eladhatták.
A Háztáji Vásárnapot ismét a Nagykapos és Vidéke Társulás szervezte meg utoljára 2018-ban.

  Tájékoztatjuk honlapunk látogatóit, hogy elkészült a szlovák-magyar határtérség gyógynövényipari digitális térképe, mely elérhető a http://herbaland.makingcg.com/linken. Jó böngészést kívánunk!
  Háztáji vásár és népi mesterségek napja Nagykaposon
2018. november 4., Forrás: Felvidek.ma, Tökölyi Angéla
  Őszi háztáji vásárt és népi mesterségek napját rendeztek november 3-án Nagykaposon. A gyerekeket kézműves foglalkozással, játszószigettel és népi mesterségek bemutatójával várták.
  A "Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem" szlogennel meghirdetett programra már nem először került sor. Az esemény számos érdeklődőt vonzott. A szokatlanul meleg, kellemes idő is kedvezett a szabadtéri rendezvénynek, amelyet a Magyar Ház udvarán és a hozzá tartozó Háztáji Vásárudvaron tartottak.

A Háztáji Vásárudvart anyaországbeli támogatásnak köszönhetően 2017 októberében adták át azzal a céllal, hogy a helyi és környékbeli kistermelők számára piacteret tudjanak biztosítani.

Az ötletet megvalósítók abban bíznak, hogy a helyi termékek iránti kereslet fellendítésével segítik a szülőföldön való boldogulást az ott élők számára. A helyi gazdaság élénkítése segítheti a fiatalok megmaradását szülőföldjükön. A vásárudvar átadásakor Gabri Rudolf, a nagykaposi Magyar Ház igazgatója úgy nyilatkozott, hogy mindig a helyi igényekre igyekeznek reagálni, és olyan fejlesztéseket kivitelezni, amelyekre valós igény mutatkozik.
Az eltelt egy év és a szombati vásárnap is igazolta szavait, hiszen az azóta megszervezett piacnapok iránt nagy az érdeklődés. Elmondása szerint a piacnap meghirdetését követő pár napban az összes vásárasztalt lefoglalják a helyi és környékbeli termelők. Jelenleg huszonöt vásárasztalt tudnak biztosítani az érdeklődők számára, amelyet térítésmentesen vehetnek igénybe a vásárosok.

Kulturált körülmények között megfelelő felszereltségű piactér biztosítja a kistermelők és a látogatók számára a kellemes időtöltést.

Az idén ez volt a második termelői piacnap, de karácsony előtt még sor kerül egyre. Gabri Rudolf úgy nyilatkozott, a céljuk az, hogy a piacnapok havonta rendszeressé váljanak, így a kereskedők és a vevők számára is előre tervezhető legyen a program.
Az árusok között volt almát, szilvalekvárt, szörpöt, tésztát, mézet, aszalt gyümölcsöt, gyümölcslét, díszes mézeskalácsot, horgolt díszeket, viaszgyertyákat, drótból készült ékszereket, kézműves játékokat, kosarat, sajtot és kürtőskalácsot árusító egyaránt. Jó volt a hangulat, a vásárosok ismerkedtek, beszélgettek, tapasztalatot cseréltek, a vásárlók kóstolgattak és persze vásároltak is. A gyerekek pedig a ház előtti udvaron népi gyermekjátékokkal ismerkedhettek, és a fafaragás mesterségének titkaiba is betekinthettek.

A rendezvények megvalósulását a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

A nagykaposi Magyar Házban számos sikeres rendezvényt tartottak és tartanak immár 15 éve, amelyek sora a vásárudvar kialakításával tovább bővült. Tevékenységükről bátran állítható, hogy rendezvényeik mindegyike előbbre viszi a helyi és környékbeli magyar közösség ügyét, és maga a Magyar Ház valóban a közösséget szolgálja, ahogyan annak küldetését a kezdetekben megfogalmazták.

  Herczegh Géza szobrát avatták Nagykaposon
2018. október 14., Forrás: Felvidek.ma, Tökölyi Angéla
  Herczegh Géza jogtudós, Nagykapos díszpolgára születésének 90. évfordulója tiszteletére szobrot avattak Nagykaposon. A szombati, október 13-i szoboravató ünnepségen részt vett a jogtudós özvegye, Herczeghné Petneházy Melinda, lánya, Herczegh Anita és férje, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, fia Herczegh Károly, valamint a jogtudós unokái.
  A meghívott vendégek között jelen volt Czimbalmosné Molnár Éva, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Felvidéki Főosztályának vezetője, Szabó Marcell, az Alkotmánybíróság tagja, Magyarország Kassai Főkonzulátusáról Haraszti Attila főkonzul, Szénási Lajos külgazdasági attasé, a megyei és helyi önkormányzat, a pártok és civil szervezetek képviselői, valamint számos közéleti személyiség.

Emlékbeszédet Duray Miklós egyetemi tanár, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnöke mondott. A városi parkban álló mellszobor Rieger Tibor Kossuth-díjas művész alkotása.

A szoboravató ünnepségen Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Herczegh Károly Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott ünnepi beszédet. Beszédében úgy fogalmazott, hogy Herczegh Géza életműve mély nyomot hagyott az egyetemes jogtudományban, a szülőföldjén élők számára pedig emberi tulajdonságai által is példaképül szolgál. A szülőföldjén élő közösséget emberi nagysága, tanácsai és támogatása által megerősítette hitükben, és abban, hogy a helyes út választására mindig van lehetőség. Úgy gondolják, hogy a szobor által Herczegh Géza végérvényesen hazatért szülőföldjére, és szellemiségét örökre sugározza az itt élők számára csakúgy, mint a 2013-ban állított emléktábla is. Gabri Rudolf beszédének zárásaként köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a szobor elkészítését és felállítását. Köszönetet mondott többek között dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottnak, a Rákóczi Szövetségnek, Nagykapos város vezetésének, Rieger Tibor szobrászművésznek.
Duray Miklós beszédében felidézte azt az 50 évvel ezelőtti történetet, amikor a jelenlegi szoboravatás helyszínén először találkozott Herczegh Gézával, aki Nagykaposon született 1928. október 17-én. Azon az 50 évvel ezelőtti találkozón, 1968-ban hittel, buzgalommal, lendülettel telve szobrot avattak Erdélyi Jánosnak Nagykaposon. Meggyőződéssel vallja, hogy ezek az emlékhelyek sokat segíthetnek közösségünk megmaradásában. Beszéde további részében felidézte a jogtudós életútjának fontos állomásait. Elmondta, hogy Herczegh Géza látásmódja kialakulásának meghatározó személyiségei Bibó István és Szegfű Gyula, a második világháború utáni magyar értelmiségi gondolkodás meghatározó személyiségei voltak.
A jogtudós azon ritka szakembernek, egyetemi tanárnak és akadémikusnak számított, akinek nem voltak rögeszméi, melyek gúzsba kötötték volna. Saját véleményt alkotott, és ettől volt hiteles. Utódai a szakmában őt tekintik mértékadónak. Duray Miklós laudációját azzal zárta, hogy a szoboravatás is annak a bizonyítéka, hogy akik elszármaztak, azok visszatérnek, és akik visszatérnek szülőföldjükre, azok szolgálatot teljesítenek, amely szent ügynek számít. Herczegh Géza szintén a nemes szolgálatot választotta feladatul és életcélul: folyamatosan figyelt arra, hogy mi lesz a sorsa nemzetének és szülőföldjének az elszakítottságban. Herczegh Géza éltében lehetőségeihez mérten segítette szülőföldjének közösségét, majd halála óta özvegye dolgozik fáradhatatlanul azon, hogy folytassa a férje által vállalt szent ügyet, a szülőföldjén élők segítését.

A Herczegh család részéről Herczegh Géza fia, Herczegh Károly szólt az egybegyűltekhez, aki megerősítette az elhangzottakat, miszerint édesapja szent ügynek tekintette a szülőföldjén élők segítését, és szülőföldje szeretete áthatotta egész életét. Herczegh Károly elmondta, édesapja azt vallotta, adnia kell annak a közösségnek, ahonnét származik, ahol született. Amikor tehette, ellátogatott szülőföldjére, és a Herczegh Károly Alapítványon keresztül és azon túl is igyekezett segíteni. A család nevében köszönetet mondott a helyi közösségnek azért, hogy szeretettel és nagy tisztelettel ápolják édesapja, a város díszpolgára emlékét.

Az ünnepi beszédeket követően sor került Herczegh Géza mellszobrának leleplezésére. A történelmi egyházak képviselői megáldották a szobrot és a Herczegh család jelenlévő tagjai, valamint a vendégként meghívott közéleti személyiségek, pártok és civil szervezetek képviselői, és magánszemélyek elhelyezték a tisztelet és emlékezés koszorúit a szobor előtt.
A meghitt ünnepség fényét emelte a színvonalas emlékműsor, amelynek keretében Petneházy Attila színművész elszavalta a Szózatot. A Csemadok Erdélyi János Vegyes Kara éneke nyitotta a programot, a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola diákjainak visszaemlékező verses-zenés összeállítása és éneke pedig a rendezvény záróakkordja volt.

  Elmarad az augusztus 20-i megemlékezés
  Értesítjük a tisztelt érdeklődőket, hogy a Nagykaposon már hagyományosan megrendezésre kerülő augusztus 20-i megemlékezés a megszokott formában az éven sajnos elmarad. A rendezvény szervezésekor ugyanis még érvényben volt a kanyarójárvány miatti tiltás, melynek értelmében nem lehetett tömegrendezvényeket szervezni.

Az egyházakkal folytatott egyeztetés alapján az államalapításról és Szent István királyról Nagykaposon a vasárnapi (augusztus 19-i) misén/ istentiszteleten emlékezhetnek majd meg.

  Elmarad az ünnepség a kanyarójárvány miatt Nagykaposon
2018. augusztus 11., Forrás: Új Szó, Leczo Zoltán
  Nem tarthatják meg a hagyományos augusztus 20-i ünnepséget a kanyarójárvány miatt az Ung-vidék központjában. A Nagykaposi Magyar Közösségi Ház az elmúlt években a Csemadok helyi alapszervezetével karöltve szervezte meg az ünnepséget.
  Erre rendre az istentiszteletek és a szentmisék után került sor a Szent István-szobor melletti parkban, ahol szónoklatok hangzottak el, és ünnepi műsor is volt. Mivelközterületen zajlik, a szervezőknek be kell jelenteniük a rendezvényt a városvezetésnek, Gabri Rudolf, a közösségi ház vezetőjének tájékoztatása szerint nemrég egyeztetett Petrikán Péter polgármesterrel, aki arról tájékoztatta, hogy idén a kanyarójárvány miattvalószínűleg nem tarthatják meg a központi megemlékezést. A városban ugyanis továbbra is érvényben van az a tiltás, melynek értelmében nem lehet tömegrendezvényeket szervezni. A közegészségügyi hivatal illetékeseivel a polgármester augusztus 13-án még tárgyalni fog, de a tiltás feloldása nem várható. A Csicseri úti telepen ugyanis nemrég újabb kanyarós megbetegedéseket regisztráltak, s a járvány a városban és környékén is tovább terjed. Sőt a betegség a szomszédos régiókra is átterjedt, új betegeket találtak Mokcsamogyoróson, Ruszkában, Leleszen és Battyányban is. A közegészségügyi hivatal adatai szerint a májusban Deregnyőben kirobbant járvány kapcsán a nagymihályi kórházban eddig 268 személyt láttak el, 138-an pedig ambuláns kezelést kaptak, 8 személynél szövődményként tüdőgyulladás lépett fel. A járvány megfékezése céljával időközben többezer embert oltottak be.

Gabri Rudolf elmondta, Nagykaposon idén, a törtenelmi egyházakkal folytatott egyeztetés alapján, az államalapításra és Szent István királyra egy nappal korábban, augusztus 19-én szentmisékkel és istentiszteletekkel emlékeznek.

  Folytatódik a Ringató
2018. június 18., Forrás: Új Szó, Leczo Zoltán
  A hét végén tartották az idei utolsó Ringató foglalkozást. A programsorozat jövőre folytatódik.
  A Nagykaposi Magyar Közösségi Házban baba-mama klub alakult idén, s mivel az intézmény munkatársai aktívan részt vesznek a Rákóczi Szövetség Gólyahír programjában, a klub a Gólyahír nevet kapta. Februárban az első foglalkozásra meghívták Ádám Csillát, aki a Cseperedő programban tart Ringató foglalkozásokat a Kassa-környéki járás településein. Időközben Gabri Rudolf, a nagykaposi szervezet vezetője felvette a kapcsolatot Berky Angelikával, a Cseperedő program szakmai vezetőjével, aki felajánlotta segítségét, és abban is sikerült megállapodniuk, hogy júniusig a helyi magyar házban, a Herczegh Károly Alapítvány támogatásával Ádám Csilla havonta tarthatott összejöveteleket.

Gabri Rudolf, a Rákóczi Hálózat elnöke elmondta, a foglalkozások olyan sikeresek voltak, hogy a szervezők úgy határoztak, a Cseperedő program munkatársaival egyeztetve később is tartanak ilyen rendezvényeket. Mivel érdeklődők nemcsak az Ung-vidék településeiről, hanem a Bodrogközből is érkeztek, úgy döntöttek, mindkét régióban, több helyszínen lesznek foglalkozások. Berky Angelika abban is segítséget nyújtott, hogy egy-egy bodrogközi és Ung-vidéki oktató jövő héten Budapesten szakmai továbbképzésen vehessen részt, melynek elvégzése után már ők is tarthatnak Ringató foglalkozást. Gabri Rudolf tájékoztatása szerint néhány héten belül felmérik, pontosan mely helyszíneken és milyen rendszerességgel szervezhetik meg az összejöveteleket. Ha az együttműködés eredményes lesz, a kelet-szlovákiai érdeklődőkhöz eljuttatják a Cseperedő program egyéb programjait is, például a Szülők iskoláját vagy a Csecsemőszínházat. A Rákóczi Hálózat elnöke hangsúlyozta, minden olyan kezdeményezést, mely a magyar közösségek megmaradását és segítését célozza, szakmailag és anyagilag is támogatni tudják.

  Tanulmányút gyógynövénytermesztőknek
2018. június 12., Forrás: Új Szó, Leczo Zoltán
  Tanulmányúton vehettek részt azok az Ung-vidéki magánszemélyek és vállalkozók, akik a gyógynövénytermesztésről szeretnének többet megtudni.
  Nagykapos/Zánka/Dörgicse
  A Nagykapos és Vidéke Társulás a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézettel és a tatabányai Rába–Duna–Vág Korlátolt Felelős-ségű Európai Területi Társulással szeptember végéig valósítja meg a Cross-border network cooperation of stakeholders in herbal industry projektet. A 352 ezer euró összértékű pályázat költségeinek 85 százalékát európai uniós forrásból állják, az állami támogatás a kiadások 10 százalékát teszi ki, a partnereknek csupán az 5 százalékos önrészt kell fedezniük.
Lakatos Denisza projektmenedzser elmondta, a Herbaland fantázianevet viselő projekt keretében a hónap elején azok a magánszemélyek és vállalkozók, akik már foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel és -feldolgozással, vagy szeretnének belevágni, magyarországi tanulmányúton vettek részt. Ellátogattak a zánkai Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpontba, a dörgicsei Levendáriumba, Monokra és Tihanyba. Szakmai előadásokat hallgathattak meg, és láthatták, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a termesztőknek. A partnerek által elvégzett kutatás alapján a nagykaposi szervezet hamarosan szakmai kiadványt ad közre, melyben a szlovák–magyar határ menti térségben működő 10-10 legsikeresebb, gyógynövénytermesztéssel, -feldolgozással vagy -értékesítéssel foglalkozó vállalkozást mutatja be. A projekt honlapján digitális térkép is lesz, melyen 200 szlovákiai és magyarországi vállalkozást tüntetnek fel, valamint a térségekben honos, 50-50 gyógynövényfajtáról is információkat kaphatnak az érdeklődők. A vállalásnak megfelelően Nagykaposon olyan információs központ is megnyitja kapuit, amely tájékoztatást nyújt a gyógynövényiparról és szereplőiről, valamint a célzott, határokon átívelő együttműködés lehetőségeiről.
  Fényképes beszámoló
 
 
  Beszámoló a Felvidék.ma honlapján
  PRESS RELEASE/TLAČOVÁ SPRÁVA/SAJTÓKÖZLEMÉNY 7.12.2018

Download press release
Stiahnú tlačovú správu
Sajtóközlemény letöltése

  INVITATION/POZVÁNKA/MEGHÍVÓ

The Association Velke Kapusany and Surroundings kindly invites you to a Press Conference of the INTERREG V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme./
Združenie Vežké Kapušany a okolie srdečne Vás pozýva na Tlačovú Konferenciu v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko./
A Nagykapos és Vidéke Társulás tisztelettel meghívja Önt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló Sajtókonferenciára.

Download invitation
Stiahnú pozvánku
Meghívó letöltése

  Výzva na predloženie ponuky 8.11.2017

Predmet zákazky: vyhotovenie obrazovo-zvukového záznamu z tlačovej konferencie projektu ,,Cross-border network cooperation of stakeholders in herbal industry" dňa 11.12.2017
Stiahnú výzvu