POZVÁNKA/MEGHÍVÓ

Združenie Veľké Kapušany a okolie srdečne Vás pozýva na Workshop v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko, Fondu malých projektov./
A Nagykapos és Vidéke Társulás tisztelettel meghívja Önt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alap keretében megvalósuló Workshopra.

Stiahnúť pozvánku
Meghívó letöltése

  EGY VÉRBŐL VAGYUNK!
  A Vereckei-hágótól Budapestig tart az az 500 kilométeres jótékonysági futás, amely kapcsán a véradás és a jótékonyság fontosságára szeretnék felhívni a szervezők a figyelmet.
 

Az esemény június 21-én rajtol a Vereckei-hágón, majd másnap befut a kárpátaljai Ráton lévő Szent Mihály Gyermekotthonba. Az otthon udvarán már épül az a kápolna, amelyet a befutás pillanatában szentel fel Majnek Antal munkácsi megyéspüspök, Néri Szent Fülöp oltalmába ajánlva. A kápolna köszönet azért, hogy a Gondviselés segítette ennek a gyermekotthonnak a létrejöttét, küldött szülőket, önkénteseket, anyagi forrást, az itt nevelkedő gyermekeknek gyógyulási lehetőséget, esélyt a jobb életre.

Az Egy vérből vagyunk jótékonysági esemény felkért ultrafutói a szimbolikus Kisszelmenc-Nagyszelmenc határon átfutva Nagykaposra érkeznek majd meg. A felvidéki kisvárosban június 23-án a Herczegh Géza emlékév keretében meghirdetett "A mi büszkeségünk" történelmi, irodalmi pályázat eredményhirdetése kapcsolódik a rendezvényhez.

Ahogy a felkért futók Magyarországra érnek, az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével véradó napokat szerveznek, június 24-én Miskolcon, június 25-én Egerben, június 26-án pedig Budapesten hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára. A nyári időszakban különösen nagy szükség van vérre. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el a nagy meleg, a szabadságok és a sokakat érintő allergiaszezon miatt.

A mezőny 500 kilométer megtétele után június 26-án, 14:00-kor ér célba Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjába, ahová szívtranszplantáción és szívműtéten átesett egészséges és Down-szindrómás gyerekekkel együtt futnak be. A Gyermekszív Központban ezen a napon várják a véradókat!

Ha futnál velük, kattints ide: FUTOK 

Ha Te is segítenél a kárpátaljai Szent Mihály Gyermekotthonon, kattints ide: ADOMÁNYOZOK 

Az esemény fővédnöke: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Az esemény védnöke: Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója és Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója

A futást Gui Angéla karitatív futónagykövet szervezi. Kapcsolat: egyverbolvagyunk@gmail.com

További információk: az EGY VÉRBŐL VAGYUNK honlapján

  Balczó András tartott előadást a nagykaposi Magyar Közösségi Házban
2019. február 25., Forrás: Felvidek.ma, Gabri Rudolf és Lakatos Denisza
  A Nagykapos és Vidéke Társulás meghívására Ung-vidékre látogatott Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres világbajnoki aranyérmes öttusázó, a Nemzet Sportolója.
 

Balczó Andrást Nagykaposra barátai: Kun Ferencz a Rákóczi Szövetség alelnöke, Lukács Ferenc volt labdarúgó játékvezető és Ricardo Vallejo volt spanyol labdarúgó kísérték, akikkel az előadást megelőzően megtekintették Ung-vidék történelmi kincseit. Többek között ellátogattak Dobóruszkára, ahol a hős várvédő szarkofágjánál rótták le kegyeletüket, megtekintették Nagyszelmecen a kettévágott falu torzó székelykapuját, valamint Kaposkelecsényben az épülő tájházat, ahol Varga Tibor polgármester fogadta őket.

A nagykaposi Magyar Közösségi Ház zsúfolt előadótermében az olimpiai bajnokot az Erdélyi János Vegyeskar rövid ünnepi műsorával köszöntötte, majd Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnökének köszöntő szavai hangzottak el. Ezt követően Kun Ferencz vezette fel az előadást. Elmondása szerint Balczó András példakép, különleges ember…. Miben rejlik ez a különlegessége?
Balczó András szerint "a sorsom úgy alakult, ahogy nem szerettem volna, de így lett jó." Először 13 éves korában merült fel benne, hogy öttusázó világbajnok lesz. Ez ösztönözte, hogy elkezdjen sportolni. Azt gondolta, ha nyerne egy öttusa világbajnokságot, akkor az olyan boldogságot adna neki, amit senki nem vesz el tőle. 1956-ban került Budapestre, ahol a Csepel SC sportolója lett. Ezt követően gyorsan megindult a sikeressége.

Balczó András Nyíregyházán nőtt fel. Evangélikus lelkész édesapja hatására gyerekkorában sokat járt istentiszteletre, ennek ellenére 1956-57-ben sokszor azt gondolta, hogy Isten nem létezik, amiről a sporttársai és edzői is így vélekedtek. "Majd 1962. június 1-jén jött az egyértelmű két szó: Isten van." Ekkortól jöttek a sikerek a világbajnokságokon. Az öttusában nyert ötödik világbajnoki aranyérem után azt mondta: "Na és, most mi van!" A siker nem hozta meg azt a boldogságot, amit várt volna, ezért úgy gondolta nem érdemes erőlködnie. Az előadás alatt részletesen elmesélte azt is, hogy milyen lelki vívódások közepette nyerte meg az 1972-es müncheni olimpiát.
Miután 1973-ban visszavonult, nem volt könnyű az élete. Mindenféle képesítést megszerzett, hogy továbbadhassa a tapasztalatát, de mivel nem volt párttag, nem kapott megfelelő állást. Végül az Országos Lótenyésztési Felügyelőséghez jelentkezett belovaglónak, ahol 6 évig dolgozott.

10 évig várt, hátha alkalmazzák, végül belátta, hogy nem akar már többet öttusázással foglalkozni.

A családi életét tekintve elmesélte, hogy első házasságából nem született gyermeke. Jelenlegi feleségével - Császár Mónika tornásznővel, aki a müncheni olimpián bronzérmet nyert - 12 gyermeket, 6 fiút és 6 lányt, neveltek fel. A családfő a budakeszi házukat saját maga építette, még a benne lévő bútorokat, ajtókat is ő készítette. Sokszor volt, hogy éppen azon gondolkodott, honnan szerez pénzt, de mindig jöttek a segítségek, "az Isten finanszírozott bennünket…". Egy példát el is mondott: "A Prima Primissima díjat, amit kaptam volna, nem fogadtam el… . Van, aki elfogadhatja, de van, akinek nem szabad elfogadnia. Én ezek közé tartozom. Írtam egy levelet a felajánlónak, hogy megértésüket kérve tisztelettel köszönöm, de a díj elfogadása ellenkezne a meggyőződésemmel. A visszamondást követően kilenc hónapra telefonált egy ügyvéd, s elmondta: "XY hagyatékát gondozom, aki meghalt 86 éves korában, és a végrendeletében a lakását önre hagyta." Megkérdeztem, kicsoda az illető. Mondtam: soha nem láttam, valami félreértés van. Azt mondta: ennek ellenére. Eladtuk a lakást, s a lányainknak be tudtunk segíteni a lakásvásárlásba, köveket tudtunk lerakni, ahová a mi házunkban addig nem futotta, redőnyöket csináltattunk. Öt éven keresztül sok mindenen változtatott az örökhagyó. Kiderült, hogy Kondor Katalin műsorát, amely minden vasárnap egytől kettőig volt, s amelyben egy alkalommal velem készült interjú, ez a hölgy végighallgatta, utána megírta a végrendeletét. Az Isten engem így dédelget." Balczó András előadása zárásaként még annyit mondott: "Öröm az, hogy az Isten engem erre a helyre állított".

Az őszinte, szeretettel, hittel, a Bibliából és költőktől való idézetekkel gazdag előadást a közönség álló tapssal és egyházi énekkel köszönte meg. A Magyar Közösségi Ház nevében Balczó Andrásnak Gabri Rudolf a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke és Lakatos Denisza a magyar ház munkatársa mondott köszönetet.

Az előadás után a megjelentek Gabri Lóránt Ferencváros sport relikviáiból nyílt kiállítását tekinthették meg. A kiállítás két hétig lesz megtekinthető a Magyar Közösségi Házban, mely ingyenesen látogatható.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapítvány és a Rákóczi Szövetség támogatásával valósult meg.