Beiratkozási programok
  A Rákóczi Szövetség együttműködve a Felvidéken működő Rákóczi Hálózattal illetve a magyar iskolákkal és óvodákkal, immár 2004 óta valósítja meg a Felvidéki Beiratkozási Programot azzal a céllal, hogy minél több magyar család vállalja gyermeke magyar iskolába és óvodába íratását.

A Beiratkozási Program fő elemei: a karácsonyi ajándékcsomagok kiosztása az óvodásodnak, tavasszal iskolatáskák ajándékozása a leendő elsősöknek és a rendszerint ősszel megvalósuló ösztöndíjátadás a magyar iskolák első osztályos tanulói számára.

Ajándékcsomagot Felvidék szerte több mint 13 ezer magyarul beszélő óvodáskorú kap. Az Óvodai Program során a határon túli szülők egy levelet kapnak a Rákóczi Szövetségtől, mely érveket sorakoztat föl a magyar iskolaválasztás érdekében. A levél tartalmaz egy ígéretet is, miszerint minden szülő, aki a Beiratkozási Program által érintett régiókban magyar iskolát választ gyermeke számára, az iskolakezdést követően személyesen veheti át a Rákóczi Szövetség egyszeri, 10 000 forintos ösztöndíjtámogatását ünnepélyes körülmények között.

A beiratkozási ösztöndíjak átadására minden év őszén, a tanévkezdést követően kerül sor. Közel 5 500 iskolakezdő részesül a támogatásban Kárpát-medence szerte mintegy 200 helyszínen - sok esetben a program támogatóinak részvételével.

A Beiratkozási Program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel.

Fényképes beszámoló az ung-vidéki óvodai és iskolai beiratkozási programról