A Rákóczi Hálózat szervezésében 2021 novemberében Ung-vidéken is megkezdték működésüket a Nemzeti Művelődési Intézet által elindított szakköri tevékenységek.
A SZAKKÖR nem ismer országhatárokat, ma már szerte a Kárpát-medencében működnek szakkör csoportok.

A Nemzeti Művelődési Intézet a pandémiás időszakban elindította tudásmegosztó felületét, ahol hagyományos szakköri mesterségekkel ismerkedhetnek a látogatók kisvideók formájában. Egy-egy mesterséget 20-30 rövid videó keretében mutatnak be, a látogatók pedig így megismerik a népi mesterségek alapjait. A videók és szakköri foglalkozások célcsoportja a kezdők, tehát előzetes tudás nélkül is bárki bekapcsolódhat a szakköri foglalkozásokba.
Kezdetben kizárólag online formában vehették igénybe az érdeklődők a szakköri tevékenységeket, jelenleg már hagyományos formában zajlanak a szakkörök.

Célunk a közösségépítés, hogy újra szeressenek összejárni az emberek. A szakköri foglalkozások kapcsán nemcsak a mesterséggel ismerkednek meg a résztvevők, de építik saját közösségeiket is, összejárnak, beszélgetnek, közben pedig tanulnak és éltetik a közös magyar népművészetet.
Ung-vidéken jelenleg 6 szakköri tevékenység zajlik: nemezelés, mézeskalács-készítés, vesszőfonás, csipkeverés, gyöngyfűzés, hímzés.

  Bővebben a szakkörökről: https://aszakkor.hu/
Fotógaléria