ERDÉLYI JÁNOS DOKUMENTUMPORTÁL
 
 
 
     

 Tisztelt Látogató!

Erdélyi János költő, filozófus, kritikus, néprajzgyűjtő a 19. század magyarságának sokoldalú, nagy tekintélyű, művelt személyisége Nagykaposon született 1814-ben.

1845-ben saját elhatározásából és a Kisfaludy Társaság megbízásából gyűjtőmunkába fogott, - a Társaság titkáraként felhívást tett közé népköltészeti alkotások, népdalok, népmesék, mondák gyűjtésére, melyre mintegy tízezer népdal és monda érkezett. Ezekből válogatva jelentette meg elsőként a Magyar Népköltési Gyűjteményt, melynek első kötete 1846-ban, 170 évvel ezelőtt Népdalok és mondák címmel látott napvilágot, majd ezt követően 1847-ben a második, és 1848-ban a harmadik kötet.
Erdélyi Jánosnak köszönhetően a népköltészet felfedezésével megindult a népköltészeti alkotások gyűjtése és egyben ösztönzést adott a népművészet tudományos feltárásához.

Ezen az oldalon a Magyar Népköltési Gyűjtemény megjelenésének 170. évfordulója tiszteletére szervezett eseményeket követheti nyomon, valamint a nagykaposi Magyar Közösségi Házban található Erdélyi János Múzeum anyagát érheti el digitálizált formában.

Tartalmas böngészést kívánunk!

   
   
    [Főoldal] Nagykapos és Vidéke Társulás  
Csepely 64, 079 01 Nagykapos  
Tel: 0042156 638 23 86