A Nagykapos és Vidéke Társulás a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együttműködésben az Erdélyi János által összeállított Magyar Népköltési Gyűjtemény megjelenésének 170. évfordulója tiszteletére a 2016-os évben Erdélyi János Emlékévet hirdet.


  Aktuális hírek

 

    Az évforduló keretében megvalósuló programok:

 • Erdélyi János Emlékkonferencia és koszorúzási ünnepség
  A konferencia egyben emléket állít Erdélyi János unokájának, a nemrég elhunyt Erdélyi Zsuzsanna, Kossuth-díjas néprajzkutatónak.
  A konferencia védnöke: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
 • Erdélyi János Népmesemondó Verseny - általános iskolák tanulói számára
 • Kárpát-medencei Kórustalálkozó az Erdélyi János nevét viselő vegyeskar megalapítása 20. évfordulójának tiszteletére
 • Erdélyi János Népdalverseny- általános iskolák tanulói számára
 • Az Erdélyi János dokumentumportál elkészítése és működtetése
 • Erdélyi János életművével és munkásságával kapcsolatos könyvkiadás
 

  Egy napra a népdaloké volt a főszerep Nagykaposon
Beszámoló az Erdélyi János Népdalgáláról, 2016. november 22, Nagykapos
  Sikeresen megvalósult az Erdélyi János Emlékév záró rendvezvénye, a Kárpát-medence alapiskolás tanulói számára meghirdetett Erdélyi János Népdalgála. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Nagykapos és Vidéke Társulás és az Erdélyi János Alapiskola szervezésében megvalósuló rendezvénynek köszönhetően Nagykapos egy napra a magyar népdal városa lett.
  A helyi városháza november 22-én népviseletbe öltözött gyerekektől volt hangos, akik az Erdélyi János Népdalgálán tájegységükre jellemző népdalokkal szórakoztatták a lelkes közönséget, egymást, valamint a szakmai bírálóbizottságot. A Népdalgálát Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a produkciók sikerén túl sokkal fontosabb a közös élmény és a közös éneklés, amit a gyerekek a népdalokon keresztül közvetítenek.
A rendezvénynek közel 50 fellépője volt, a kis énekesek egyénileg és csoportosan is bemutatkoztak. Gyönyörű népdalokat hoztak Magyarországról, Kárpátaljáról és Kelet-Felvidékről. Műsorukat a választott dalok alapján a magyar népmesékből kivetített illusztrációk díszítették. A népdalgáláról nem hiányozhatott a közös daltanulás sem, a résztvevők egy szirénfalvi népdallal ismerkedhettek meg és vihették azt tovább magukkal.
További kultúrműsort Horti Réka, a Petőfi-program ösztöndíjasa és Szilvási Tibor, Ung-vidéki zenész biztosítottak - harmonikával kísért népdalokat hallhattunk tőlük, valamint bemutatkozott az Erdélyi János Alapiskola idén alakult néptánccsoportja is.
A rendezvény fellépőit Balogh Malvin, az Erdélyi János Vegyeskar karnagya és a Csemadok közművelődési-díjasa értékelte. A résztvevők különféle ajándéktárgyakban, a különdíjasok pedig kézműves kerámia ajándékban részesültek a népdalgálán való "derekas helytállásért".
  Fotógaléria
 
 
  FELHÍVÁS

A Nagykapos és Vidéke Társulás, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Csemadok Erdélyi János Területi Választmánya és a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola az Erdélyi János Emlékév keretében Népdalgálát szervez a Kárpát-medencei általános iskolás tanulók számára:

  Erdélyi János Emlékkonferencia zajlott a határ mindkét oldalán
2016. szeptember 29-30.
  Kétnapos konferencia zajlott Nagykaposon és Sárospatakon az Erdélyi János által összeállított Magyar Népköltési Gyűjtemény megjelenésének 170. évfordulója tiszteletére. Az emlékkonferencia díszvendége Erdélyi János unokája, T. Erdélyi Ilona irodalomtörténész volt.
  Népdalok és mondák címmel éppen 170 éve látott napvilágot a Magyar Népköltési Gyűjtemény első kötete. Az évforduló alkalmából a Nagykapos és Vidéke Társulás és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtárával, valamint a Csemadok nagykaposi alapszervezetével közösen szeptember 29-30-án kétnapos emlékkonferenciát tartott Nagykaposon és Sárospatakon. Az előadók között a Magyar Tudományos Akadémia és a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem, valamint a két város meghatározó személyiségei voltak jelen, az előadások Erdélyi Jánosról, a népdalokról és a népdalgyűjtésről szóltak.
A rendezvény első napját Nagykaposon Erdélyi János emléktáblájának és szobrának megkoszorúsával nyitották meg. A délután folyamán kezdetét vették a konferencia szakmai előadásai Demjén Erna, Tari Lujza és Maczó Villő előadásai révén, a helyi Magyar Közösségi Házban. A szakmai tanácskozást a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola Irodalmi Kisszínpadának műsora, egy csodálatos népzenei, népköltészeti összeállítás tette színesebbé. A nap csúcspontjaként T. Erdélyi Ilona lenyűgöző lelkesedéssel mutatta be a nagyapjáról, Erdélyi Jánosról írt monográfiáját.
A konferencia első napja Erdélyi János gyűjtéséből származó népzene bemutatóval zárult Maczó Villő, Huszthy Bálint, Csörsz Rumen István és Kardeván Lapis Gergely tolmácsolásában.

Másnap Sárospatakon folytatódtak a szakmai előadások. Köszöntőt Aros János, Sárospatak polgármestere és Petrikán Péter, Nagykapos polgármestere mondtak. A második nap szakmai előadói között voltak Dienes Dénes, Csörsz Rumen István, Jarábik-Lang Anna, Eplényi Anna és Kardeván Lapis Gergely. A kétnapos rendezvény Erdélyi János sárospataki szobrának megkoszorúzásával zárult.

  Az eseményről megjelent tudósítások: Duna Televízió - Térkép
  Fotógaléria
 
 

  MEGHÍVÓ

   

  Kárpát-medencei kórustalálkozót rendeztek a nagykaposi Erdélyi János Vegyeskar jubileumára
2016. szeptember 24.
  Az Erdélyi János Vegyeskar fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte szeptember 24-én Nagykaposon. A jeles alkalmat kórustalálkozóval és Petőfi Sándor szobrának felállításával ünnepelte a kórus. A Nagykapos és Vidéke Társulás és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által meghirdetett Erdélyi János Emlékév keretében megvalósuló rendezvényre a Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők.
  Szeptember 24-én magyar énekszótól volt hangos Nagykapos egyik rendezvényközpontja. A megalakulásának kerek évfordulóját ünneplő Erdélyi János Vegyeskar közös kórusénekléssel ünnepelte a jeles napot. A kórustalálkozón résztvevő kórusok ízelítőt adtak a repertoárjukból, majd köszöntötték az ünneplő kórust.

Az Erdélyi János Vegyeskar által kifejtett két évtizedes munka elismeréseként Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke díszoklevelet nyújtott át a kórusnak. További gratulációk érkeztek a régió intézményei, civil szervezetei, csoportjai képviselőitől. Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében elmondta, hogy méltán büszkék lehetünk a vegyeskarra, mely a közös éneklés iránti szeretettel és szenvedéllyel egy igazi példaértékű közösséget hoz létre.

Ung-vidék kulturális és zenei életében meghatározó Erdélyi János Vegyeskar évfordulós ünnepsége egyébként a délután folyamán Petőfi Sándor mellszobrának leleplezésével indult. A szobor-állítás ötletgazdái és kezdeményezői az ünneplő vegyeskar tagjai voltak, az avatással pedig régi álmuk vált valóra.

A keszthelyi Túri Török Tibor művész által készített alkotás Nagykapos központjában, a Dobó István-téren kapott helyet. Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke szoboravató ünnepi beszédében kiemelte, hogy "közösségként csak akkor lehetünk valóban sikeresek, ha vállaljuk identitásunkat, gyökereinket, tehát önmagunkat".

  Az eseményről megjelent tudósítások: Kórustalálkozó, Felvidék.ma , Petőfi-szobor avató, Felvidék.ma
  Fotógaléria
 
 

  MEGHÍVÓ

   

  Sikeresen megvalósult az Erdélyi János Mesemondó Verseny
2016. május 20.
  2016. május 20-án a nagykaposi Városháza nagytermében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében zajló Erdélyi János Emlékév keretében tartották meg az Erdélyi János Mesemondó verseny döntőjét. A versenyt Gabri Rudolf a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke nyitotta meg, s egyben köszönetet mondott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének, hogy felkarolta a gondolatot, hogy Erdélyi János korszakalkotó munkájának a " Magyar Népköltési Gyűjtemény" első kötetének megjelenése 170. évfordulójára Erdélyi Jánossal foglalkozó eseménysorozat szerveződjön, melynek társszervezője az NSKI.
  Erdélyi János egyik legjelentősebb munkája a Magyar Népköltési Gyűjtemény, amely 1846 és 1848 között jelent meg három kötetben:
 • Népdalok és mondák I. kötet - A Kisfaludy-Társaság megbízásábul szerkeszti és kiadja Erdélyi János. Pesten, nyomatott Beimel Józsefnél, 1846;
 • Népdalok és mondák II. kötet - A Kisfaludy-Társaság megbízásábul szerkeszti és kiadja Erdélyi János. Pesten, Magyar Mihálynál, 1847;
 • Népdalok és mondák III. kötet - A Kisfaludy-Társaság megbízásábul szerkeszti és kiadja Erdélyi János. Pesten, nyomatott Beimel Józsefnél, 1848
  Erdélyi János Magyar Népköltési Gyűjteménye, a Népdalok és mondák három kötetének népdalkészlete páratlanul gazdag, összesen 1392 verses szöveget ölel fel.
A versenyzők produkcióit követően a nagykaposi Erdélyi János alapiskola Hajnalka gyermek-színjátszócsoportja mutatott be egy mesét a résztvevők és a nézőközönség számára.

A mesemondó verseny eredménye:

 • I. kategória: 1. hely: Kozma Mihály, 2. hely: Bartovics Panna, 3. hely: Ilko Anna, Kállai Miriam, Különdíj: Furik András
 • II. kategória: 1. hely: Dálnoki-Kovács Anna, 2. hely: Palágyi Karina
  További cikkek és videók:Felvidék.ma
  Fotógaléria
 
 

  VERSENYFELHÍVÁS

A Nagykapos és Vidéke Társulás, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola ERDÉLYI JÁNOS MESEMONDÓ VERSENYT hirdet a Kárpát-medence alapiskolás tanulói számára.

A felhívás teljes szövege
Letölthető jelentkezési lap
Segédanyag /Erdélyi János: Magyar népmesék - részlet/

  A jelentkezés határideje: 2016. április 25.